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Morgano M. A., Faria C. G., Ferrão M. F., Bragagnolo N., Ferreira M. M. C., "Determinação de umidade em café cru usando espectroscopia NIR e regressão multivariada" ["Determination of moisture in raw coffee by NIR spectroscopy and multivariate regression"]. Ciênc. Tecnol. Aliment., 28(1), 12-17 (2008).
[Article]
 

Abstract.
Near infra-red reflectance (NIR) spectroscopy was used to measure the moisture content in raw coffee. Different models using partial least squares (PLS) with data pre-processing were used. Regression models were built with 157 spectra of the samples of raw coffee collected using a near infrared spectrometer with an accessory of diffuse reflectance, between 4500 and 10000 cm-1. The original NIR spectra went through different transformations and mathematical pre treatments, such as the Kubelka-Munk transformation; multiplicative signal correction (MSC); spline smoothing and movable average, and the data were scaled by variance. The regression model permitted the determination of the moisture content of the raw coffee samples with a standard error of calibration (SEC) = 0.569 g.100 g-1; standard error of validation = 0.298 g.100 g-1; correlation coefficient (r) 0.712 and 0.818 for calibration and validation, respectively, and average relative error of 4.1% for validation samples.

Keywords.
Moisture Determination; Coffee; Infrared Spectroscopy; Multivariate Regression..

Keywords Plus.



Português
 

Resumo.
DA espectroscopia na região do infravermelho próximo (NIR) foi usada para determinar o teor de umidade em amostras de café cru. Foram construídos modelos de regressão usando o método dos mínimos quadrados parciais (PLS) com diferentes pré-tratamentos de dados e 157 espectros NIR coletados de amostras de café usando um acessório de reflectância difusa, na região entre 4500 e 10000 cm-1. Os espectros originais passaram por diferentes transformações e pré-tratamentos matemáticos, como a transformação Kubelka-Munk; a correção multiplicativa de sinal (MSC); o alisamento com SPLINE e a média móvel, e os dados foram escalados pela variância. O modelo de regressão permitiu determinar o teor de umidade nas amostras de café cru com erro quadrático médio de calibração (SEC) de 0,569 g.100 g-1; erro quadrático médio de validação de 0,298 g.100 g-1; coeficiente de correlação (r) 0,712 e 0,818 para calibração e validação, respectivamente; e erro relativo médio de 4,1% para amostras de validação.

Palavras-chave.
Umidade; Café; Espectroscopia no Infravermelho; Regressão Multivariada.