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Morgano M. A., Moriya C., Ferreira M. M. C., “DETERMINAÇÃO QUANTITATIVA DO TEOR DE SACAROSE EM AÇÚCAR CRISTAL POR ESPECTROSCOPIA FT-IR/ATR E REGRESSÃO MULTIVARIADA”. [“QUANTITATIVE DETERMINATION OF SUCROSE IN GRANULATED SUGAR BY FT-IR/ATR SPECTROSCOPY AND MULTIVARIATE CALIBRATION”] Braz. J. Food. Technol., 6, 77-83 (2003).
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Abstract.
In this work the use of the techinque of Fourier transformed infrared (FT-IR) spectroscopy was discussed as well as that of the attenuated total reflectance (ATR) accessory as applied to the quantification of sucrose in granulated sugar. FT-IR is a technique with great potential for food quality control due to its convenience, speed, accuracy and simplicity. Another advantage of this technique in quantitative analysis is that it allows for an associaion with multivariate methods of data analysis such as Partial Least Squares (PLS). A regression model was built using spectral data obtianed from standard sucrose solution in the mid infrared region. The spectra were registered in the range from 810 to 1400 cm-1, with a resolution of 4 cm-1. Using multivariate analysis methods applied to the spectral data (305 points for each spectrum) it was possible to determine the sucrose content in the samples. The results were compared to those obtained by the polarimetric methods. The average relative error of the method was 0.34%. The repeatibility of the methods using spectroscopy and polarimetry were 0.04 g/100 mL and 0.13 g/100 mL, respectively.
 

Keywords.
FT-IR; Spectroscopy; PLS; Multivariate Regression; Sugar.

Keywords Plus.


Português
 

Resumo.
Neste trabalho foi discutido o uso da técnica de espectroscopia no infravermelho com transformada de Fourier (FT-IR) e do acessório de reflectância total atenuada (ATR) aplicados para a quantificação do teor de sacarose em açúcar cristal. FT-IR é uma técnica muito promissora nas análises de controle de qualidade de alimentods devido a sua conveniência, exatidão, rapidez e simplicidade. A possibilidade de associação com métodos de análise mutlivariada, como o método regressão de mínimos quadrados parciais (Partial Least Squares - PLS) é mais uma vantagem desta técnica aplicada na análise quantitativa. Um modelo de regressão foi construido a partir dos dados obtidos dos espectros no infravermelho médio de soluções-padrões de sacarose. Os espectros foram registrados na faixa de 810 a 1400 cm-1, com resolução de 4 cm-1. Utilizando métodos de análise multivariada aplicados aos dados dos espectros (305 pontos por espectro) foi possível determinar o teor de sacarose nas amostras. Os resultados obtidos forma comparados com os obtidos por polarimetria. O erro médio relativo do método foi de 0,34%. A repetividade dos métodos empregando a espectroscopia FT-IR e polarimetria foram de 0,04 g/100 mL e 0.13 g/100 mL, respetivamente.
 

Palavras-chave.
FT-IR; Espectroscopia; PLS; Regressão Multivariada; Açúcar.