Abstract.
The aim of this work was to investigate the use of the
spectroscopy in the near infrared (NIR) associated to multivariate analysis
methods (method of the partial least square - PLS) for the determination
of the caffeine, trigoenline and chlorogenic acid grade in samples of raw
coffee. The proposed analytic method should make possible to direct determinations
(without treatment and destruction) of the sample, with fast results (in
intervals of the order of minutes), reduction of costs, labor and equipments
and without the consuption of chemical reagents in way to preserve the
environment. The caffeine, trigoneline and chlorogenic acid levels were
initially used as reference method in the technique of high performance
liquid chromatography (H`LC) and later regression models were built starting
form the spectra of the near infrared. The proposed method supplied results
with good capacity of forecast of the caffeine, trigoneline and chlorogenic
acid grade, and the mean error was below to 8% for the three studied properties.
Keywords. Caffeine; Trigoneline; Chlorogenic Acid; Infrared; PLS.
Keywords Plus.
Resumo.
O objetivo deste trabalho foi investigar o uso da espectroscopia
no infravermelho próximo (NIR) associada a métodos multivariados
de análise (método dos mínimos quadrados parciais
- PLS) para a determinação do teor de cafeína, trigonelina
e ácido clorogênico em amostras de café cru. O método
analítico proposto possibilita a determinação direta,
sem tratamento e destruição da amostra, com obtenção
de resultados rápidos (em intervalos da ordem de minutos), redução
de custos, mão-de-obra e equipamentos e sem o consumo de reagentes
químicos de forma a preservar o meio ambiente. Os níveis
de cafeína, trigonelina e ácido clorogênico forma inicialmente
determinados usando-se como método de referência a técnica
de cromatografia líquida de alta eficiência (CLAE); posteriormente
foram construídos modelos de regressão a partir dos espectros
no infravermelho próximo das amostras de café cru. O método
proposto forneceu resultados com boa capacidade de previsão dos
teores de cafeína, trigonelina e ácido clorogênico,
sendo os erros médios inferiores a 8% para as três propriedades
estudadas.
Palavras-chave. Cafeína; Trigonelina; Ácido
Clorogênico; Infravermelho; PLS.