88.

Ferreira E. C., Rodrigues S. H. B. G., Ferreira M. M. C., Nóbrega J. A., Nogueira R. A., "Análise exploratória dos teores de minerais em sucos e refrigerantes de uva" ["Exploratory analysis of mineral contents in juices and grape soft drinks"]. Araraquara, SP, 21-26/10/2001: XIII Encontro Regional da Sociedade Brasileira de Química - Difusão do Conhecimento e XXXI Semana da Química [13th Regional Meeting of the Brazilian Chemical Society - Diffusion of Knowledge and the 31st Week of Chemistry], Livro de Resumos [Book of Abstracts], (2001) 90. Poster QA-24.


Português
QA-24

ANÁLISE EXPLORATÓRIA DOS TEORES DE MINERAIS EM SUCOS
E REFRIGERANTES DE UVA

Edilene C. Ferreira (PG)1,2, Silvia H. B. G. Rodrigues (PG)1,2, Márcia M. C. Ferreira (PQ)3
Joaquim A. Nóbrega (PQ)1 e Ana Rita A. Nogueira (PQ)2
2Grupo de Análise Instrumental Aplicada (GAIA), Departamento de Química
Universidade Federal de São Carlos, São Carlos SP
2Embrapa Pecuária Sudeste, CP: 339, 13560-970 São Carlos SP
3Instituto de Química, Universidade Estadual de Campinas, Campinas SP

Palavras-chave: análise multivariada, ICP-OES, suco e refrigerante de uva

         Sucos de frutas são bastante consumidos no Brasil especialmente no verão,  como fonte de hidratação,
pelo sabor e valor nutritivo.   Os sucos de uva  (Vinis vinifera)  são produzidos  em diversas regiões do país
e um dos aspectos  que  os diferem é a composição mineral.   Os  teores   de  minerais  nos  sucos variam de
acordo com diversos fatores como: qualidade e variedade de uva, tipo de  solo utilizado no plantio, qualidade
de água empregadano  processo industrial  e  adição  de  substâncias  para conservação  do  produto durante
o período de validade.
         O objetivo desse trabalho foi verificar  as  diferenças  e  semelhanças  entre sucos  e  refrigerantes  de
uva, provenientes  de  diversos  fabricantes,   utilizando a composição mineral.   Os teores dos minerais  Ca,
Cu, K,  Mg,  Na,  P e  S foram determinados em amostras adquiridas no comércio local utilizando a técnica
de espectrometria de emissão óptica com plasma de argônio induzido (ICP-OES)  com visão radial  (VISTA
RL,  VARIAN),   operando com potência de  1 kW,   pressão de nebulização de  1 kPa, fluxo de argônio no
plasma de 15,0 L min-1, fluxo auxiliar de  1,5 L min-1  e altura de observação de 7 mm.  As amostram foram
diluídas  com  água  ultra  pura  e  a   curva   de   calibração  foi  preparada  pela  diluição  de  uma  solução
multielementar  (Spex CertiPrep Inc.)  100,0 mg L-1  em solução  de ácido nítrico 1% (v/v).  Nas amostras e
na curva analítica foi adicionado Y como padrão interno, na concentração final de 0,1 mg L-1.
         Análise de Componentes  Principais  (PCA)  e  Análise Hierárquica  de Agrupamentos  (HCA)  foram
aplicadas à matriz de dados  (54x7)  referente  à  constituição mineral das amostras,   utilizando o programa
Pirouette versão 3.0.   Os  dados  foram  auto-escalados  (diferentes ordens de grandeza).   Para a obtenção
do dendograma foram utilizadas a distância Euclidiana  e o método de  conexão incremental.  Os  resultados
mostram a diferenciação  de  um grupo de amostras  com menor teor dos minerais investigados,   composto
essencialmente pelos refrigerantes. Sucos de mesma marca, porém diferentes tipos (tinto e branco)  diferem
tanto  na  composição  mineral  quanto  na  quantidade  de  conservantes,  evidenciada   pelos  teores de  S,
possivelmente devido  às  diferentes qualidades de uva utilizadas e a uma maior adição de conservantes nos
sucos de uva moscatel  (branco),   onde  a  oxidação  de  compostos  fenólicos causaria  deterioração visual.
Por  outro  lado  foi  observado  que  suco  e  refrigerante  provenientes   do  mesmo fabricante se agrupam
devido   à   grande   semelhança   na   composição   mineral.     A   Análise  Hierárquica  de  Agrupamentos
complementou a Análise de Componentes Principais.
         A  utilização   da   análise   multivarida   (PCA  e  HCA)   evidenciou   as  características   comuns  e
discrepantes entre as diferentes amostras,   com  relação aos teores de minerais,   o   que  dificilmente seria
visualizando diretamente na matriz de dados.
 

CNPq/CAPES/FAPESP
 
 

86


English
QA-24

EXPLORATORY ANALYSIS OF MINERAL CONTENTS IN JUICES
AND GRAPE SOFT DRINSK

Edilene C. Ferreira (PG)1,2, Silvia H. B. G. Rodrigues (PG)1,2, Márcia M. C. Ferreira (PQ)3
Joaquim A. Nóbrega (PQ)1 e Ana Rita A. Nogueira (PQ)2
2Grupo de Análise Instrumental Aplicada (GAIA), Departamento de Química
Universidade Federal de São Carlos, São Carlos SP
2Embrapa Pecuária Sudeste, CP: 339, 13560-970 São Carlos SP
3Instituto de Química, Universidade Estadual de Campinas, Campinas SP

Key-words: multivariate analysis, ICP-OES, juice and grape soft drink

         Fruit juices are commonly consumed in Brazil during summertime because of their hydration  properties,
taste and nutricional value.  The soft drinks of the grape  (Vinis vinifera)  are produced in different regions of
the country,   and because of that they differ in mineral composition.   The mineral contents of the soft drinks
vary depending on diverse factors like:  the quality and variety of grape,   the type of plantation soil, the water
quality used in  industrial process,   and  addition of the substances for conservation  of  the product during its
validity time.
         The purpose of this work was to verify the differences  and  similarities among the grape juices and soft
drinks from different producers,  by means of mineral composition.   The contents of minerals Ca, Cu, K, Mg,
Na,  P  and  S  were determined in samples obtained from the  local market,   using the technique  of  induced
coupled   argon   plasma   optical  spetrometer   (ICP-OS)  with  radial  vision  (VISTA RL,  VARIAN).   The
measurements  were  performed  under  following  conditions:  1 kW  potential,  nebulization  potential  1 kPa,
argon  plasma  flux  of  15.0 L min-1,   auxiliar flux of   1.5 L min-1   and the observation height of 7 mm.   The
samples were dilluted  with  ultra  pure  water,   and  the  calibration  curve  was  prepared  by  dillution  of  a
multielementar solution (Spex CertiPrep Inc.)  100.0  mg L-1  in nitric acid solution  1% (v/v). Y was added as
the internal standard in the samples and the analytical curve, with final concentration of 0.1 mg L-1.
         Principal Component  Analysis  (PCA)  and  Hierarchical Cluster  Analysis  (HCA)  were  applied  to  a
referent  (54x7)  data matrix containing the mineral composition of the samples,   using the  program Pirouette
version 3.0. The data were autoscalled  (because of different orders of magnitude).  To obtain the dendogram,
Eucledian distance  and  incremental connection were used.   The  results  show  the  existence  of  a group of
samples with lower contents  of  the  studied  minerals,   what is  a characteristic of soft drinks.  The juices of
th  same  trademark  but  of  different  types  (red  and  white)  differ  both  in  mineral  composition  and  the
quantityof  conservants.   This is evident by contents  of  S,   probably  because of different grape quality and
the largest quantity  of  added conservants  in juices  of  grape  moscatel  (white)  in  which  the  oxidation  of
phenolic compounds  would cause visual deterioration.   On the other hand, it was observed that the juice and
solft drink from the same producer make  group  due  to  their similar mineral contents.   Hierarchical  Cluster
Analysis complemented Principal Component Analysis.
         The  use  of  multivariate  analysis  (PCA  and  HCA)  exhibited the common characteristics  as  well as
distinctions among different  samples  in  relation  to  their mineral contents.   This would be hardly  observed
directly from the data matrix.
 

CNPq/CAPES/FAPESP
 
 

86