Abstract.
Two sample preparation methods for the determination of minerals from
grape juice were investigated for the purpose of methodological evaluation:
using hydrochloric acid by shaking, and digestion in closed system, under
pressure, using microwave power. The concentrations of minerals were evaluated
by the technique of Inductively Coupled Plasma Optical Emission Spectrometry
(ICP-OES). The minerals contents of Ca, P, Na, K, Mg, Zn, Fe, Mn, and Cu
did not differ significantly at the level of 5% (it Tests F) for both methodologies
used. The precision and accuracy of both methodologies were evaluated using
grape juice. The extraction methodology with hydrochloric acid was used
for the determination of mineral amounts in processed juices from pineapple,
acerola, cashew, guava, mango, passion fruit and grape. To enhance the
interpretation of the amounts of minerals, from a nutritional point of
view, techniques of Principal Components Analysis (PCA) and Hierarchic
Cluster Analysis were used (HCA).
Keywords.
Juice; Mineral; Multivariate Analysis; ICP-OES.
Keywords Plus.
Resumo.
Dois métodos de preparação de amostra para determinação
de minerais em suco de uva foram comparados: xtração com
ácido clorídrico a frio com agitação e digestão
em sistema fechado, sob pressão, empregando-se energia de microondas.
As concentrações dos minerais foram obtidas empregando-se
a técnica de Espectrometria de Emissão Óptica em Plasma
Indutivamente Acoplado (ICP-OES). Os teores dos minerais Ca, P, Na, K,
Mg, Zn, Fe, Mn e Cu não diferiram significativamente ao nível
de 5% (Teste F) para as duas metodologias empregadas. A precisão
e exatidão dos métodos foi avaliada usando o suco de uva.
A metodologia de extração com ácido clorídrico
foi empregada para a determinação dos teores de minerais
em sucos processados de abacaxi, acerola, caju, goiaba, manga, maracujá
e uva. Para facilitar a interpretação dos teores dos minerais
encontrados, foram utilizadas as técnicas de Análise por
Componentes Principais (PCA) e Análise Hierárquica por Agrupamento
(HCA).
Palavras-chave.
Suco de Fruta; Mineral; Análise Multivariada; ICP-OES.