51.
Ferreira E. C., Rodrigues S. H. B. G., Ferreira M. M. C., Nobrega J. A., Nogueira A. R. A., “Análise exploratória dos teores de constituintes inorgânicos em sucos e refrigerantes de uva”. [“Exploratory analysis of inorganic constitution contents in grape juices and soft drinks”]Eclet. Quim., 27 Sp. Iss. SI, 77-90 (2002).
[Article in Special Issue dedicated to the Proceedings of the XIII Chemistry Sectional Meeting of the Brazilian Chemical Society, 21 to 26 October 2001, Araraquara, SP, Brazil. See Notes.]
 

Abstract.
The contents of Ca, Cu, K, Mg, Na, P and S were simultaneously determined in grape juices and soft drinks using ICP-OES. The experimental results were
analyzed by methods of exploratory analysis: principal component analysis (PCA) and hierarchical cluster analysis (HCA). The results showed that Na was the
principal element for discrimination among samples. Preservatives addition and mineral salts contents also were important to discriminate the clusters. Exploratory
analysis was of great help in the data treatment giving information that would be too difficult to extract from the original data matrix.

Keywords.
Grape Juices; Grape Soft Drinks; ICP-OES; Chemometry; PCA; HCA.

Keywords Plus.
Multivariate Calibration; Tutorial.


Português
 

Resumo.
Os teores de Ca, Cu, K, Mg, Na, P e S foram determinados simultaneamente em sucos e refrigerantes de uva utilizando espectrometria de emissão ótica com plasma de argônio induzido (ICP-OES) como técnica analítica. Os dados obtidos foram submetidos a dois métodos de análise exploratória: análise de componentes principais (PCA) e análise hierárquica de agrupamentos (HCA). Os resultados mostraram que o Na foi o principal elemento para discriminação entre as amostras, diferenciando principalmente sucos e refrigerantes. A adição de conservantes e o teor de sais minerais também foram aspectos relevantes para a discriminação dos grupos. A análise exploratória mostrou-se útil para o tratamento dos dados em questão, produzindo informações que dificilmente seriam visualizadas diretamente na matriz de dados.

Palavras-chave.
Sucos de uva; Refrigerantes de uva; ICP-OES; Quimiometria; PCA; HCA.

Palavras-chave Plus.
Calibração Multivariada; Tutorial.