2.
Moreira D. M., Ferreira M. M. C.,“Estudo quimiométrico de leveduras em processos de fabricação de pães” [The chemometric study of breadmaking starters]. Uberlândia, MG, Brazil, 12-14/08/1997: 2° Congresso Brasileiro de Engenharia Química em Iniciação Científica [The 2nd Brazilian Congress of Chemical Engineering in Scientific Iniciation], Anais [Annals], 7-10 (1997). Poster.
[Article. More information on the event see at Notes.]
 

Abstract.
Multivariate analysis techniques were used in 15 microorganisms combinations used in bread preparation. The correlations between the product quality and measured variables were determined by identifying which variables are relevant for the process, and what sample types are in favour for high-quality bread. The exploratory analysis were realized by means of HCA and PCA, and a linear regression model was built by using PLS.

Keywords.

Keywords Plus.



Português

Resumo.
Técnicas de análise multivariada de dados foram aplicadas em 15 combinações de microorganismos utilizados na preparação de pães. Foram determinadas correlações entre a qualidade do produto final e as variáveis medidas, identificando quais delas são relevantes para o processo e quais tipos de amostras favorecem pães de alta qualidade. A análise exploratória de dados foi realizada por meio de HCA e PCA, e um modelo de regressão linear foi feito usando PLS.

Palavras-chave.