3.
Morgano M. A., Ferreira M. M. C., Mantovani D. M. B.,“Análise exploratória de diferentes cultivares de bananas” [The exploratory analysis of different banana cultivars]. Rio de Janeiro, RJ, Brazil, 15-17/07/1998: XVI Congresso Brasileiro de Ciências e Tecnologia de Alimentos [The XVI Brazilian Food Science and Technology Congress], Anais [Annals], 2, 1055-1058 (1998). Poster.
[Article. More information about the meeting see at Notes.]
 

Abstract.
Mineral elements P, Ca, Mg, Fe, Mn, Zn, Na and  K present in 28 samples of seven different banana cultivars were determined by colorimetry and atomic absorption spectrometry after the mineralization of the samples. The analytical techniques of the principal component analysis (PCA) and the hierarquical cluster analysis (HCA) were used for treatment of the obtained mineral contents, and the samples formed clusters in accordance with the corresponding banana cultivars. All the samples of different cultivars were clustered.

Keywords.
Exploratory Analysis; Minerals; Banana.

Keywords Plus.



Português

Resumo.
Os elementos minerais P, Ca, Mg, Fe, Mn, Zn, Na e K presentes em 28 amostras de sete diferentes cultivares de bananas foram determinados pela técnica de espectrometria de absorção atômica e colorimetria, após mineralização das amostras. As técnicas de análise de componentes principais (PCA) e a análise hierárquica de agrupamentos (HCA) foram aplicadas aos resultados obtidos dos teores de minerais e as amostras formaram "clusters" de acordo com os cultivares das bananas. Todas as amostras dos diversos cultivares foram agrupadas.

Palavras-chave.
Análise Exploratória; Minerais; Banana.